jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gruszki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

gruszki, wyśmienity dodatek do ciepłych i zimnych mięs

Gruszki marynowane

Składniki:

Gruszki marynowane

 

Sposób przygotowania:

Gruszki marynowane
Gruszki, umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do zimnej zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Ocet i 4 szklanki wody zagotować z cukrem, pieprzem i goździkami, cynamonem i listkami laurowymi. Gruszki wyjąć z wody, osączyć dodać do zalewy, gotować na wolnym ogniu, do chwili, aż zmiękną około 15 minut. Gruszki przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, zamknąć. Słoiki z gruszkami pasteryzować około 5 minut.

Tagi:

gruszki