Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gruszki nadziewane wątróbkami :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane na kuchni żydowskiej.

Gruszki nadziewane wątróbkami :

Składniki:

Gruszki nadziewane wątróbkami :

 

  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 1 puszeczka małych połówek gruszek w syropie
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka malin świeżych
  • mąka do oprószenia wątróbek

 

Sposób przygotowania:

Gruszki nadziewane wątróbkami :
Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) - gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .
Odsączyć z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem .Dekorować świeżymi malinami .
Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .