Sposób przygotowania:
Gruszki z papryką...:-)...rewelacja!
Gruszki umyć i obrać ze skórek, większe przekroić na pół i kłaść do wody z kwaskiem, żeby nie ściemniały, papryczki umyć i osuszyć.
Następnie ugotować skórki z gruszek w wodzie, odcedzić je (wywaru powinno być tyle, aby przykrył gruszki, które będą się w nim gotowały), następnie dodać cukier, wanilię, włożyć gruszki i papryczki.
Gotować, aż staną się szkliste i wyjąć do dużego naczynia.
Do wywaru z gruszek dodać rozcieńczony ocet w ilości równej ilości wywaru, zagotować, zalać gruszki i odstawić.
Następnego dnia syrop zlać, jeśli nie jest kwaśny dodać octu, zagotować i na wrzący wrzucić gruszki i znów zagotować.
Teraz przełożyć gruszki do słoików, włożyć tez papryczki i zalać gorącą zalewą.
Dokładnie zakręcone słoiki pozostawić do góry dnem do zassania pokrywek.
Następnie ugotować skórki z gruszek w wodzie, odcedzić je (wywaru powinno być tyle, aby przykrył gruszki, które będą się w nim gotowały), następnie dodać cukier, wanilię, włożyć gruszki i papryczki.
Gotować, aż staną się szkliste i wyjąć do dużego naczynia.
Do wywaru z gruszek dodać rozcieńczony ocet w ilości równej ilości wywaru, zagotować, zalać gruszki i odstawić.
Następnego dnia syrop zlać, jeśli nie jest kwaśny dodać octu, zagotować i na wrzący wrzucić gruszki i znów zagotować.
Teraz przełożyć gruszki do słoików, włożyć tez papryczki i zalać gorącą zalewą.
Dokładnie zakręcone słoiki pozostawić do góry dnem do zassania pokrywek.