Pomoria

Pomoria

Kucharz
[Przepisów: 11]

Gruszki z papryką...:-)...rewelacja!

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak niepowtarzalny...to trzeba spróbować..:-)

Gruszki z papryką...:-)...rewelacja!

Składniki:

Gruszki z papryką...:-)...rewelacja!

 

  • 1 kg twardych gruszek
  • max.15 dag ostrych papryczek chilli
  • 8 dag cukru
  • wanilia
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet 10% rozcieńczony wodą 1:1

Sposób przygotowania:

Gruszki z papryką...:-)...rewelacja!
Gruszki umyć i obrać ze skórek, większe przekroić na pół i kłaść do wody z kwaskiem, żeby nie ściemniały, papryczki umyć i osuszyć.
Następnie ugotować skórki z gruszek w wodzie, odcedzić je (wywaru powinno być tyle, aby przykrył gruszki, które będą się w nim gotowały), następnie dodać cukier, wanilię, włożyć gruszki i papryczki.
Gotować, aż staną się szkliste i wyjąć do dużego naczynia.
Do wywaru z gruszek dodać rozcieńczony ocet w ilości równej ilości wywaru, zagotować, zalać gruszki i odstawić.
Następnego dnia syrop zlać, jeśli nie jest kwaśny dodać octu, zagotować i na wrzący wrzucić gruszki i znów zagotować.
Teraz przełożyć gruszki do słoików, włożyć tez papryczki i zalać gorącą zalewą.
Dokładnie zakręcone słoiki pozostawić do góry dnem do zassania pokrywek.

Tagi:

papryka