SUPERPRZEPIS

Gruszki z serem lazur i krewetkami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Gruszki z serem lazur i krewetkami Więcej zdjęć (5)

Pyszny i ciekawy pomysł na grillowane gruszki z krewetkami i żółtym serem.

Składniki:

Gruszki z serem lazur i krewetkami

 

  • 3 gruszki
  • 10 dkg sera lazur żółtego
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 3 krewetki
  • Gałązka oregano
  • Kilka listków bazylii anyżkowej do dekoracji
  • 1 oliwka
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano suszone
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gruszki z serem lazur i krewetkami
Gruszki umyć, wydrążyć z nich środek, zgrillować częścią wydrążoną około 3 minuty, następnie gruszkę przełożyć na stronę spodnią i włożyć do niej pokruszony ser lazur. Gruszkę grillujemy około 5-7 minut. Ser nawet jak się nie rozpuści do końca, to po ściągnięciu gruszki z grilla pod wpływem ciepła idealnie się rozpłynie. Nie polecam grillować za długo gruszki. Krewetki myjemy, obieramy, następnie robimy marynatę, oliwa z oliwek, bazylia świeża, oregano suszone, sól, pieprz. W czasie jak rozpalamy grilla krewetki mogą spokojnie się marynować. Grillujemy krewetki około 5 minut, i wykładamy na gruszkę którą dekorujemy pomidorkiem koktajlowym i gałązka oregano. Kwiatka na talerzu robimy z pomidorków koktajlowych i listków bazylii anyżkowej.
Gruszki z serem lazur i krewetkami
Przygotowanie produktów do grillowej uczty
Gruszki z serem lazur i krewetkami
Wydrążanie gruszek
Gruszki z serem lazur i krewetkami
i marynowanie krewetek
Gruszki z serem lazur i krewetkami
Grillowanie gruszek i krewetek na ruszcie