Gruszkowo budyniowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływa się w ustach. Smak gruszki nadaje ciekawego smaku

Gruszkowo budyniowa pokusa

Składniki:

Gruszkowo budyniowa pokusa

 

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg gruszek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • jajko
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru+do posypania
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowo budyniowa pokusa
1. Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Połowę schłodzić, a resztę rozwałkować i włożyć do tortownicy o śr 24 cm. 2. Budynie gotować na mleku. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Włożyć na ciasto i zalać budyniem. 3. Na budyń zetrzeć na tarce schłodzone ciasto. Piec około 45 minut w 200 stopniach C. Studzić i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka