Sposób przygotowania:
gruszkowy torcik
Mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność powtórzyć). Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zmielić w maszynce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:
Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt *(przeczytaj Uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
Śnieżna czapa bezowa: Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.
Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zmielić w maszynce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:
Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt *(przeczytaj Uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
Śnieżna czapa bezowa: Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.
edytaha
zewa
Bo to nie torcik gruszkowy a makowy
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html
misia14
właśnie ten opis już gdzieś czytałam....szukając przepisu na tort makowy...