jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zamiast rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne popołudnie proponuje przygotować śliwki w cynamonowym sosie. Podany w towarzystwie delikatnego filetu stanowi syte i pyszne danie.

Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

 

  • 2 porcje
  • Składniki:
  • 3 łyżki kaszy gryczanej,
  • Duża pojedyncza pierś z kurczaka,
  • Około 5 śliwek
  • Składnik dodatkowy:
  • Kopiata łyżka startego na tarce sera żółtego
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • 3 goździki,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ szklanki czerwonego wina,
  • 3 łyżki oleju do obsmażenia,
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru,
  • Szczypta imbiru,
  • Dekoracja:
  • Szczypiorek,

 

Sposób przygotowania:

Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Przestudzoną łączymy z startym serem i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą morską. Za pomocą ostrego noża nacinamy dość głęboką kieszeń, którą także oprószamy przyprawami. Mięso napełniamy gryczanym farszem. Całość dokładnie spinamy. Ja zszyłam (Wówczas jest pewność, że nadzienie nie wypłynie w trakcie duszenia). Gotową porcje mięsa obsmażamy na oleju. Następnie podlewamy winem. Gdy to odparuje całość zalewamy około 1 szklanką wody, dodajemy goździki i dusimy pod przykryciem do momentu jak mięso będzie gotowe. Miękką gryczaną kieszeń wyjmujemy. Na jej miejsce wrzucamy przekrojone i pozbawione pestek śliwki. Do sosu dodajemy cynamon, imbir oraz cukier. Całość gotujemy do momentu jak sos nabierze gęstości syropu. Filet z kaszą dzielimy na plastry. Obok układamy śliwki w cynamonowym sosie. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na ciepło!
Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
osuszonego fileta nacinamy. oprószamy przyprawami
Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
W środek kieszeni nakładamy gryczane nadzienie
Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
kieszeń dokładnie zaszywamy i obsmażamy
Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
na wywarze z fileta przygotowujemy śliwkowy sos