Sposób przygotowania:
Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Przestudzoną łączymy z startym serem i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą morską. Za pomocą ostrego noża nacinamy dość głęboką kieszeń, którą także oprószamy przyprawami. Mięso napełniamy gryczanym farszem. Całość dokładnie spinamy. Ja zszyłam (Wówczas jest pewność, że nadzienie nie wypłynie w trakcie duszenia). Gotową porcje mięsa obsmażamy na oleju. Następnie podlewamy winem. Gdy to odparuje całość zalewamy około 1 szklanką wody, dodajemy goździki i dusimy pod przykryciem do momentu jak mięso będzie gotowe. Miękką gryczaną kieszeń wyjmujemy. Na jej miejsce wrzucamy przekrojone i pozbawione pestek śliwki. Do sosu dodajemy cynamon, imbir oraz cukier. Całość gotujemy do momentu jak sos nabierze gęstości syropu. Filet z kaszą dzielimy na plastry. Obok układamy śliwki w cynamonowym sosie. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na ciepło!
zbysiowa
misia5