kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gryczana rolada z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gryczana rolada biszkoptowa z bitą śmietaną jest delikatna i pyszna. Polecam do kawy lub na każdą inną okazję.

Gryczana rolada z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczana rolada z bitą śmietaną

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem :

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Ponadto :

  • papier do pieczenia
  • blacha piekarnikowa
  • wilgotna ściereczka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Gryczana rolada z bitą śmietaną
Ciasto : jajka miksujemy z wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut.

Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy, odstawiamy do ostygnięcia.

Krem : zimną śmietanę miksujemy na sztywno i wsypujemy cukier puder, miksujemy przez krótką chwilę do połączenia się składników.

Ciasto rozwijamy i wkładamy krem, wyrównujemy i zwijamy roladę. Gotową roladę zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gryczana rolada z bitą śmietaną
Do miski wybijamy jajka i dodajemy wodę, cukier waniliowy i cukier.
Gryczana rolada z bitą śmietaną
Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek.
Gryczana rolada z bitą śmietaną
Do ubitej na sztywno śmietany wsypujemy cukier puder.
Gryczana rolada z bitą śmietaną
Kremem śmietanowym dokładnie smarujemy ciasto biszkoptowe.