luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tym obiadem nakarmisz każdego głodomora

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami

Składniki:

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami

 

 

  • na kapustę
  • pół główki kapusty ok 800 g
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok 20 g czosnku, 2-4 ząbki
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • kolendra
  • 2 listki laurowe
  • garść żurawiny
  • pół szkl czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami
kluski; Wszystkie składniki wymieszać i zgnieść na jednolite ciasto. uformować z niego wałki i kroić je na plasterki, lekko ututlać w rękach by się troszkę skręciły. Ugotować we wrzątku i podawać do obiadu. kapusta duszona; Kapustę posiekać i wrzucić na chwilę na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, i czosnek, za chwilę dodać pokrojone w kostkę pieczarki, poddusić i odparować, dodać odcedzoną kapustę, podlać winem i dodać przyprawy oraz żurawinę, dusić do miękkości i odparowania. Podawać z kluskami. Mogą być łazanki.

Tagi:

kapusta