jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Gryczanka słonecznikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To danie przypominające w smaku kaszankę z kaszą gryczaną z wyraźnym aromatem słonecznika

Gryczanka słonecznikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczanka słonecznikowa

 

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 400 g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego)
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula.
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki uprażonych nasion słonecznika
  • kiełki słonecznika
  • kwiaty słonecznika do dekoracji
  • 2 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Gryczanka słonecznikowa
Gotujemy kaszę z dodatkiem 1 łyżeczki masła i odrobina soli. Mięso zalewamy niewielka ilością wody (tyle by przykryć mięso) i gotujemy 3 minuty. Odlewamy wodę z gotowania, zalewamy mięso świeżą gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, doprawiamy solą - gotujemy do miękkości. Mięso mielimy.Rozgrzewamy masło na patelni, szklimy drobno poszatkowaną cebulę. Dodajemy mięso, kaszę, połowę ziaren słonecznika. przesmażamy razem wszystko doprawiając do smaku solą i pieprzem. Nakładamy porcje do miseczek, posypujemy ziarnem, kiełkami słonecznika oraz startym parmezanem. Dekorujemy kwiatami słonecznika.
Gryczanka słonecznikowa
Gotujemy kaszę z dodatkiem 1 łyżeczki masła i odrobina soli.
Gryczanka słonecznikowa
Mięso zalewamy niewielka ilością wody (tyle by przykryć mięso) i gotujemy 3 minuty.
Gryczanka słonecznikowa
Odlewamy wodę z gotowania, zalewamy mięso świeżą gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, doprawiamy solą - gotujemy do miękkości.
Gryczanka słonecznikowa
Rozgrzewamy masło na patelni, szklimy drobno poszatkowaną cebulę. Dodajemy mięso, kaszę, połowę ziaren słonecznika. przesmażamy razem wszystko doprawiając do smaku solą i pieprzem.