Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Grzanki z jajkiem i marynowanymi grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienite grzanki z serem żółtym, jajkiem oraz marnowanymi, leśnymi grzybami. Lekkiej pikanterii nadaje im świeżo mielony, kolorowy pieprz oraz szczypiorek. Idealna propozycja na leniwe śniadanie lub wczesną kolację.

Grzanki z jajkiem i marynowanymi grzybkami

Składniki:

Grzanki z jajkiem i marynowanymi grzybkami

 

  • 4 kromki chleba zwykłego lub tostowego
  • masło śmietankowe
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1 słoik grzybów marynowanych w occie ( 330g.)
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Grzanki z jajkiem i marynowanymi grzybkami
Chleb posmarować masłem, położyć plastry sera.

Kromki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym obok siebie.

Na każdą kromkę wbić jajko, oprószyć solą.

Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. do ścięcia się białka.

Grzyby odsączyć z zalewy.

Na grzanki ułożyć grzyby.

Posypać szczypiorkiem oraz oprószyć kolorowym pieprzem.

Tagi:

grzanki