Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grzanki z mieloną wieprzowiną w stylu orientalnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dzisiejsza przekąska spełnia wszystkie warunki idealnego imprezowego jedzenia. Jest mega smaczna, prosta w przygotowaniu i spokojnie może przygotować ją wcześniej a jutro tylko podgrzać 5 minut w piekarniku

Grzanki z mieloną wieprzowiną w stylu orientalnym

Składniki:

Grzanki z mieloną wieprzowiną w stylu orientalnym

 

  • 250 gram mielonej wieprzowiny
  • ½ łyżeczki cuminu
  • ½ łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • Bagietka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Grzanki z mieloną wieprzowiną w stylu orientalnym
Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy dodajemy cumin, garam masala, kolendrę i pokrojona w kostkę papryczkę chilli , przesmażamy chwilę przyprawy i dodajemy mielone mięso. Podsmażamy przez 10 minut. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy wodę, mieszamy. Gotujemy wszystko około 15-20 minut aż cała woda odparuje i powstanie bardzo gęsty sos a mięso zmięknie. Usmażone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy je z dwóch stron na patelni grillowej lub zwykłej, Każdą kromę smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku. Jeśli grzanki mają być serwowane od razu to na każdą kromkę nakładamy porcje mięsa, dekorujemy kleksem z jogurtu, posypujemy słodką papryką i szczypiorkiem. Natomiast jeśli mamy serwować je następnego dnia to chowamy je tak do lodówki, a jutro przed podaniem nakładamy mięso na grzanki, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, a potem dekorujemy jogurtem, papryką i szczypiorkiem