Sposób przygotowania:
Grzanki z tapenadą i pomidorami suszonymi
Oliwki czarne bezpestkowe wyjąć, odsączyć na sitku, a następnie posiekać na deseczce do warzyw i wrzucić do miksera z komorą. Potem dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, szczypty soli, pieprzu, szczypty estragonu lub innych ziół suszonych jak bazylia i soku z limonki. Zmiksować całość przez pięć minut.
Suszone pomidory wyjąć łyżką z zalewy olejowej oraz posiekać w paseczki cienkie. Bagietki pokroić na lekko ukośne kromeczki i ułożyć na posmarowanej olejem blasze i opiekać przez 10 min. w nagrzanym do 190-200 st. C piekarniku. Potem wyjąć blachę i nakładać na kromki bagietek zmiksowaną pastę z czarnych oliwek, a na to położyć po kilka paseczków pomidorów suszonych.
Udekorować grzanki przed podaniem gałązkami natki świeżej i podawać na dużym półmisku.
Suszone pomidory wyjąć łyżką z zalewy olejowej oraz posiekać w paseczki cienkie. Bagietki pokroić na lekko ukośne kromeczki i ułożyć na posmarowanej olejem blasze i opiekać przez 10 min. w nagrzanym do 190-200 st. C piekarniku. Potem wyjąć blachę i nakładać na kromki bagietek zmiksowaną pastę z czarnych oliwek, a na to położyć po kilka paseczków pomidorów suszonych.
Udekorować grzanki przed podaniem gałązkami natki świeżej i podawać na dużym półmisku.
grill