marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grzanki z tapenadą i pomidorami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tapenada to pasta z oliwek czarnych jak i zarówno zielonych, a pochodzi z kuchni hiszpańskiej i do tego łatwo ją zrobić. Najbardziej pasowałaby mi z czarnych oliwek, bo za zielonymi nie bardzo przepadam.

Grzanki z tapenadą i pomidorami suszonymi

Składniki:

Grzanki z tapenadą i pomidorami suszonymi

 

  • 500 g. oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 1 długa bagietka lub bułka francuz,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 50 dag. masła świeżego,
  • 60 dag. suszonych pomidorów w zalewie,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych jak estragon, bazylia, zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu Mikado lub zwykłego czarnego mielonego,
  • gałązki świeżej natki pietruszki do dekoracji,
  • łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Grzanki z tapenadą i pomidorami suszonymi
Oliwki czarne bezpestkowe wyjąć, odsączyć na sitku, a następnie posiekać na deseczce do warzyw i wrzucić do miksera z komorą. Potem dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, szczypty soli, pieprzu, szczypty estragonu lub innych ziół suszonych jak bazylia i soku z limonki. Zmiksować całość przez pięć minut.

Suszone pomidory wyjąć łyżką z zalewy olejowej oraz posiekać w paseczki cienkie. Bagietki pokroić na lekko ukośne kromeczki i ułożyć na posmarowanej olejem blasze i opiekać przez 10 min. w nagrzanym do 190-200 st. C piekarniku. Potem wyjąć blachę i nakładać na kromki bagietek zmiksowaną pastę z czarnych oliwek, a na to położyć po kilka paseczków pomidorów suszonych.

Udekorować grzanki przed podaniem gałązkami natki świeżej i podawać na dużym półmisku.

grill


Tagi:

pomidory