Grzanki ze szpinakiem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzanki ze szpinakiem i parmezanem

Grzanki ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

Grzanki ze szpinakiem i parmezanem

 

  • $ kromki białego tostowego pieczywa
  • 5 dag masła
  • 8 dag posiekanych pieczarek
  • 5 dag szpinaku
  • 8 dag startego miękkiego żółtego sera
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grzanki ze szpinakiem i parmezanem
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200^C. Z kromek pieczywa odetnij skórkę i rozwałkuj je jak najcieniej. Posmaruj masłem i delikatnie wyłóż nimi małe foremki. Piecz 10 minut, aż lekko przyrumienią. Na reszcie masła usmaż pieczarki 3 min. Dodaj szpinak, smaż kolejne 2 minuty. Ostudź, dodaj ser i żółtko, przypraw gałką, solą i pieprzem , dodaj sztywną pianę z białek. Wypełnij grzanki masą, posyp je parmazanem i zapiekaj jeszcze 8-10 min.