Monika9988

Monika9988

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Grzbiety na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto piankowe-bardzo pyszne:)

Grzbiety na gorąco

Składniki:

Grzbiety na gorąco

 

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 dkg mąki
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 4 łyżki mleka
  • 2 dkg masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Grzbiety na gorąco
Białka ubić z soląna sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Piekarnik rozgrzać do 225st C. żółtka roztrzepać i wymieszać z 1/3 porcji piany. Do masy żółtkowej dodać resztę piany, delikatnie wymieszać. Masę oprószyć mąką i dodać skórkę z cytryny. Całość ponownie delikatnie wymieszać. Mleko zagotować z masłem w płaskiej formie do pieczenia. Na mleko wyłożyć masę jajeczną i za pomocą łopatki do ciasta uformować grzbiety. Wstawić do piekarnika. Piankę piec 10 min na złocisty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Deser oprószyć pudrem i natychmiast podawać.