Sposób przygotowania:
Grzybiarz drożdżowy
Drożdże ucieramy z cukrem i letnią wodą, a następnie pozostawiamy aby drożdże wyrosły. Do przesianej mąki pszennej wymieszanej z solą dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto i także pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę a także boczek. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie podsmażamy na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawiamy do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Boczek także podsmażamy. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Posypujemy podsmażonymi grzybami z cebulą i boczkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
marietta