ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Grzybki marynowane z paprykowym smakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podgrzybki w marynacie z paprykowym smakiem- pyszne

Grzybki marynowane z paprykowym smakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybki marynowane z paprykowym smakiem

 

  • 1 kg małych grzybów, ja używam podgrzybków
  • po pół małej papryki czerwonej i żółtej
  • 2 cebule
  • pół marchewki
  • opcjonalnie w wersji na ostro: ząbek czosnku na słoik i ostra papryczka piripiri
  • zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • woda do obgotowania grzybów:
  • list wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka octu

 

Sposób przygotowania:

Grzybki marynowane z paprykowym smakiem
1. Grzyby opłukujemy, jeśli mamy większe to kroimy 2. Robimy marynatę- zagotowujemy (ale nie gotujemy) wodę z octem i resztą składników 3.Paprykę kroimy na paski, cebulę i marchew na krążki 4. Grzyby obgotowujemy 5 minut w wodzie z octem i solą, jak się będzie robiła piana to ją ściągamy(odszumować). 5.Słoiczki myjemy, ja osobiście wkładam je na 3 minuty do gorącego piekarnika(100 stopni). Mi wyszły 3 słoiczki 350 ml i 2 0,5 litra 6. Na dno każdego słoika wkładam plasterek cebuli i kilka plasterków marchewki, napełniam słoiki gorącymi grzybkami, na górę daję krążek cebuli a po bokach wciskam paseczki papryki. 7. Zalewam gorącą zalewą i lekko stukam słoiczkiem by zalewa "weszła" w przestrzeń między grzybki. Staram się by w zalewie były ziarenka i listek. 8. Pasteryzuję słoiczki po ok. 15 minut- albo w wodzie albo w gorącym piekarniku (100 stopni)
Grzybki marynowane z paprykowym smakiem
Używam małych, śieżo zebranych grzybków, ja osobiście preferuję podgrzybki, myjemy je dokładnie
Grzybki marynowane z paprykowym smakiem
Przygotowujemy zalewę z wody z octem i przyprawami
Grzybki marynowane z paprykowym smakiem
Grzybki obgotowuję w wodzie z octem i solą
Grzybki marynowane z paprykowym smakiem
Po zalaniu zalewą grzybków, zakręcam słoiczki i pasteryzuję

Tagi:

grzyby papryka