Sposób przygotowania:
Grzybki z jaj z pomidorami
Umyte jaja ugotować na twardo i zalać je natychmiast zimną wodą. Gdy wystygną, obrać, każde przekrajać na pół w połowie wysokości i wyjąć żółtka. Dokładnie oczyszczonego z ości śledzia rozetrzeć w misce, dodać przetarte przez sito żółtka oraz musztardę i ucierać, wlewając stopniowo olej. W końcu wymieszać z 2 łyżkami posiekanego szczypiorku. Przygotowaną masą napełnić potówki białek i skrajać "piętkę”, tak, aby można było ustawić je przekrojem do góry. Umyty szczypiorek drobno posiekać, rozsypać równomiernie grubą warstwą na płaskim półmisku, ułożyć na tym dość grube plasterki pomidora i na każdym z nich ustawić jajo. Przykryć na kształt grzybka „piętką” skrajaną z pomidora; powierzchnię posypać bardzo drobno posiekanym białkiem.