Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grzybki z jaj z pomidorami

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyte jaja ugotować na twardo i zalać je natychmiast zimną wodą. Gdy wystygną, obrać,

Grzybki z jaj z pomidorami

Składniki:

Grzybki z jaj z pomidorami

 

  • 6 jaj

 

 

 

 

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

  • łyżeczka musztardy

 

  • 2 pęczki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Grzybki z jaj z pomidorami
Umyte jaja ugotować na twardo i zalać je natychmiast zimną wodą. Gdy wystygną, obrać, każde przekrajać na pół w połowie wysokości i wyjąć żółtka. Dokładnie oczyszczonego z ości śledzia rozetrzeć w misce, dodać przetarte przez sito żółtka oraz musztardę i ucierać, wlewając stopniowo olej. W końcu wymieszać z 2 łyżkami posiekanego szczy­piorku. Przygotowaną masą napełnić potówki białek i skrajać "piętkę”, tak, aby można było ustawić je przekrojem do góry. Umyty szczypiorek drobno posiekać, rozsypać równomiernie grubą warstwą na płaskim półmisku, ułożyć na tym dość grube plasterki pomidora i na każdym z nich ustawić jajo. Przykryć na kształt grzybka „piętką” skrajaną z pomidora; powierzchnię posypać bardzo drobno posiekanym białkiem.