gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Grzybki z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre grzybki, polecam

Grzybki z masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybki z masą

 

Sposób przygotowania:

Grzybki z masą
CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części. Z jednej części zrobić główki. Jeśli mamy małe foremki na babeczki ciasto oblepiamy na zewnętrznej stronie foremki, jeśli mamy większe wtedy na wewnętrznej stronie. Następnie wycinamy kółka, w których robimy dziurki do których włożymy nóżki. Później rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy trójkąty, posmarować każdy powidłami i zwinąć w rulonik. Wszystkie części grzybków upiec w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach. Każdej części grzybków musi być tyle samo. MASA: Szklankę mleka zagotować. W pozostałej części mleka rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego mleko z rozpuszczonymi składnikami. Odczekać aż się zagotuje cały czas mieszając. Następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją razem z margaryną. Do kapeluszy wkładać po trochu masy, przykryć kółkiem z dziurką a następnie włożyć do dziurki "nóżkę". Polewę przygotować jak podano na opakowaniu. Polać nią kapelusze grzybów. Smacznego!
Grzybki z masą
Zrobić ciasto wg sposobu przygotowania, wstawić do lodówki.
Grzybki z masą
Formować na foremkach od babeczek główki naszych grzybów
Grzybki z masą
Następnie robimy nóżki i podstawki pod kapelusze.
Grzybki z masą
Wszystko pieczemy w piekarniku. Potem układamy grzybki, polewamy polewą.