Sposób przygotowania:
Grzybowa mocno grzybowa
Grzyby połamać na małe kawałki, porządnie wypłukać pod bieżącą wodą i zostawić na durszlaku, żeby obciekły. Cebulę obrać i wraz z białą częścią pora pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę korzeń obrać i nie przekrajać, seler obrać i zostawić w całości. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z porem. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzybki i przesmażamy ok 5 min. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażamy jeszcze ok 5 min. Solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, liść laurowy, wrzucamy resztę warzyw i pozostałą część pora (jeśli używamy zielonych liści) i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 2 godzin. Na końcu dodajemy maggi i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. (Ziemniaki mają tylko lekko zagęścić zupę). Całość dokładnie blenderujemy i dodajemy śmietankę. Podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.