Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Grzybowa mocno grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta grzybowa podbija podniebienia

Grzybowa mocno grzybowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa mocno grzybowa

 

  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • spory kawałek pora
  • 1 mała pietruszka korzeń
  • mały kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • 3 litry wody
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • 1/4 szkl słodkiej śmietanki 18%
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzybowa mocno grzybowa
Grzyby połamać na małe kawałki, porządnie wypłukać pod bieżącą wodą i zostawić na durszlaku, żeby obciekły. Cebulę obrać i wraz z białą częścią pora pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę korzeń obrać i nie przekrajać, seler obrać i zostawić w całości. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z porem. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzybki i przesmażamy ok 5 min. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażamy jeszcze ok 5 min. Solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, liść laurowy, wrzucamy resztę warzyw i pozostałą część pora (jeśli używamy zielonych liści) i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 2 godzin. Na końcu dodajemy maggi i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. (Ziemniaki mają tylko lekko zagęścić zupę). Całość dokładnie blenderujemy i dodajemy śmietankę. Podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Grzybowa mocno grzybowa
Grzyby połamać na mniejsze kawałki i wypłukać pod bieżącą wodą
Grzybowa mocno grzybowa
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebule i por
Grzybowa mocno grzybowa
Do zeszklonej cebuli dodajemy grzybki i całość smażymy, żeby wyjąć jak najwięcej aromatu
Grzybowa mocno grzybowa
Całość zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin

Tagi:

grzyby