SUPERPRZEPIS

Grzybowa na czerwonych kozakach

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Grzybowa na czerwonych kozakach

Uwielbiam zupy grzybowe z czerwonych kozaków, są aromatyczne i bardzo smaczne, mała ilość wytrawnego białego wina doskonale podkręca jej smak

Składniki:

Grzybowa na czerwonych kozakach

 

  • 1/2 kg świeżych czerwonych kozaków
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzybowa na czerwonych kozakach

ETAP 1:

Grzybowa na czerwonych kozakach
pokrojone ziemniaki z cebulą podsmazamy na maśle

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na klarowanym maśle 3-4 minuty.

ETAP 2:

Grzybowa na czerwonych kozakach
grzyby oczyszczam myję kroję w kostkę na desce

Oczyszczone z igliwia i opłukane grzyby kroimy w grubą kostkę.

ETAP 3:

Grzybowa na czerwonych kozakach
do ziemniaków dodaję grzyby zalewam winem

Dodaję do podduszonych ziemniaków, zalewam białym winem, smażę do momentu odparowania wina-kilka minut, wtedy zalewam bulionem i gotuję do miękkiości około 30 minut.

ETAP 4:

Grzybowa na czerwonych kozakach
zupę gotuję doprawiam do smaku zabielam śmietanką

Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem, zabielam słodką śmietanką, posypuję natkę i podaję.
Smacznego!


Tagi:

zupy