Sposób przygotowania:
Na jesienny chłodek grzybowa
Obrać ziemniaki i marchewkę. Pokroić - ziemniaki w kostkę , a marchewkę w plasterki. Do garnka wrzucić obgotowane grzyby ( mogą być zamrożone), suszone grzyby pokruszone drobno, ziemniaki, marchew. Zalać bulionem. Dodać kminek, płatki paprykowe, lubczyk, łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Gotować na małym gazie 45 minut uzupełniając woda w razie potrzeby. Na suchej patelni zrobić zasmażkę z upalonej na złoto mąki. Rozprowadzić ją zupą i wlać do garnka. Zagotować mieszając. Wlać śmietankę. Doprawić zupę do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki. * Po raz pierwszy doprawiałam grzybową kminkiem i płatkami paprykowymi - wyszła bardzo smaczna.
marietta