Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna zupa grzybowa Hortex nie wymaga wiele pracy i dodatków, aby zachwycić swoim smakiem i aromatem leśnych grzybów. Odrobina porto, 2-3 suszone grzyby, masełko i śmietana i pyszna zupa gotowa. Idealnie pasują tutaj grzybowo-sajgonkowe sakiewki.

Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami

 

  • 1x Zupa grzybowa Hortex
    Składniki na zupę:

  • • Zupa grzybowa Hortex - 450 g jedno opakowanie
  • łyżka masła
  • 4 suszone grzyby namoczone na noc w wodzie

  • • 1 l domowego wywaru warzywnego

  • • odrobina porto
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

  • Grzybowe koszyczki sajgonkowe:

  • • ok. 10 szt. papieru ryżowego
  • ususzonych grzybów (należy namoczyć je na noc w wodzie, następnie dobrze odsączyć z jej nadmiaru)

  • • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 liście z pora
  • sól
  • pieprz

  • • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami
Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy zupę grzybową Hortex oraz drobno pokrojone suszone grzyby. Chwilę smażymy. Następnie całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się wywaru warzywnego. Cały smak ze smażenia z patelni wymywamy odrobiną porto- przelewamy do zupy. Całość gotujemy ok. 10-12 minut. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Zaprawiamy śmietanką- przed jej dodaniem zahartujmy ją odrobiną gorącej zupy. W tym momencie pilnujmy, aby zupy już nie zagotować, aby śmietana się nam nie zważyła. Zupę podajemy z grzybowymi koszyczkami sajgonkowymi. Ten prosty i szybki do przygotowania dodatek sprawi, że nasza zupa osiągnie całkiem nowy poziom smakowy i będzie mogła stanowić samodzielne danie obiadowe. Te grzybowe dodatki polecam zacząć robić w trakcie, kiedy zupa już się gotuje. Na patelni na odrobinie masła podsmażamy cebulkę- musi nabrać ładnego złotego koloru. Dodajemy drobno posiekane suszone grzyby (jeśli mamy problem z ich zdobyciem, możemy opcjonalnie użyć pieczarki). Smażymy, aż grzyby będą miękkie i lekko podsmażone. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie liście pora sparzamy gorącą wodą. Kiedy ładnie zmiękną wykrawamy z nich cienkie wstążki, które posłużą nam do zawiązywania naszych sakiewek. Do miski o szerokim dnie nalewamy odrobinę wody. Maczamy w niej na chwilkę jeden płat papieru ryżowego. Układamy go na deseczce. Ja użyłam okrągłych płatów, dzieliłam je więc ostrym nożem na pól. Na środek każdej połówki układamy odrobiną farszu. Złączamy rogi formując sakiewkę. Związujemy tasiemką z pora. Odkładamy na suchą deseczkę. Tak przygotowujemy pozostałe sakiewki. Możemy też przyrządzić tradycyjne sajgonki- wystarczy jedynie zmienić sposób zwijania. Sakiewki smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim ogniu do momentu aż ładnie się zezłocą i będą chrupiące- dzieje się to błyskawicznie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do miseczki nalewamy gorącą zupę, pośrodku układamy usmażoną sakiewkę grzybowo-sajgonkową. Pozostałe sakiewki czy sajgonki układamy dodatkowo obok na talerzu. Pyszna, prosta i błyskawiczna zupa gotowa. Smacznego!
Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami
Grzybowa zupa Hortex z grzybowymi koszyczkami - zbliżenie na koszyczek i grzyby
Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami
Grzybowa zupa Hortex z grzybowymi koszyczkami - propozycja podania
Grzybowa zupa z grzybowymi koszyczkami
grzybowe sakiewki/koszyczki sajgonkowe