BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 814]

Grzybowa z kalafiorem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupa z podgrzybków, zabielana śmietana a w dodatku z pysznym kalafiorem. Zupa smakuje wyśmienicie.

Grzybowa z kalafiorem i śmietaną

Składniki:

Grzybowa z kalafiorem i śmietaną

 

  • podgrzybków około 600 g,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • bulion mięsny około 1,5 litra,
  • kalafior 1/2 szt,
  • ziemniaki 3 duże,
  • śmietana kremówka 200 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Grzybowa z kalafiorem i śmietaną
Podgrzybki oczyścić, umyć, a następnie osuszyć.  Pokroić na mniejsze kawałki. 

Na głębszej patelni rozgrzać masło dodać obraną pokrojoną cebule i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać grzyby i smażyć co jakiś czas mieszając przez ok. 5 - 8 minut. Podsmażone grzyby z cebulą przełożyć do garnka, wlać bulion i zagotować.

Dodać obrane opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także obrany podzielony na różyczki i sparzony gorącą wodą kalafior.

Gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Dodać śmietankę 30 % , doprawić pieprzem i solą. Gotować jeszcze około 3 -5 minuty na wolnym ogniu.

Na koniec dodać natkę pietruszki.