ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Grzybowa z leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezonowa zupa ze świeżych, leśnych grzybów.

Grzybowa z leśnych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa z leśnych grzybów

 

  • 400 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki i inne)
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 300 g makaronu wstążki
  • 2 łyżki śmietanki UHT
  • sól
  • maggi
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grzybowa z leśnych grzybów
Cebule siekamy, podsmażamy na maśle. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki, podsmażamy na maśle (można razem z cebulą, lecz ja preferuję na osobnych patelniach). Podsmażone grzyby i cebule wrzucamy do rondla i zalewamy wodą, solimy. Gotujemy do momentu aż grzyby zrobią się miękkie, a zupa nabierze brązowego koloru. Wtedy wrzucamy makaron i na wolnym ogniu gotujemy aż makaron zmięknie. Na koniec dodajemy śmietankę UHT. Gotową zupę doprawiamy pieprzem i maggi. Smacznego.
Grzybowa z leśnych grzybów
Drobno siekana cebulka będzie bazą naszej zupy, zamiast mięsa.
Grzybowa z leśnych grzybów
Grzyby podsmażone na maśle smakują wyśmienicie i nadzadzą naszej zupie doskonały aromat.
Grzybowa z leśnych grzybów
Makaron wstążki dobrze komponuje się z zupą grzybową, lecz można użyć innego makaronu.
Grzybowa z leśnych grzybów
Zupę gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu po wrzuceniu makaronu.

Tagi:

makaron grzyby