Sposób przygotowania:
Grzybowa zalewajka
Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz i na wolnym ogniu gotujemy przez 35 minut. Dzień wcześniej maślaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażamy na niewielkiej ilości masła wraz z przeciśniętym czosnkiem - doprawiamy solą. Następnie do mięsnego wywaru dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki oraz posiekane na mniejsze kawałki grzyby. Po 15 minutach dodajemy przesmażoną z czosnkiem cebulę. gdy ziemniaki są miękkie dodajemy zakwas oraz majeranek i inne przyprawy do smaku, po zagotowaniu zabielamy zupę śmietaną i podajemy.
Henia
Mysiunia
Jeśli ktoś ma czas to może je moczyć całą noc i wcale nie będą w smaku gorsz od tych krócej moczonych
Henia
Mysiunia
Nie rozumiem trochę tego - jak grzyby mogą się wymoczyć na papier?? Poza tym śledzie a grzyby to dwie różne kwestie
zbysiowa
Mam nadzieję że wlewasz wodę z grzybków do zupy? Szkoda by było wylać cały aromat:)
Henia
No,nie bardzo się zgodzę, wszystko wymoczone za bardzo jest mniej smaczne.A grzybom wystarczy 15 minut.:)
Mysiunia
Teraz w świątecznym okresie było dodane wiele potraw z dodatkiem suszonych grzybów, na innej stronie czytałam każdy bardzo dokładnie i kilkakrotnie spotkałam się z tym, że grzyby były moczone całą noc. To, że ktoś robi inaczej nie znaczy, że mój sposób jest zły.