madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Grzybowe gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Inna wersja gołąbków w której zastępujemy mięso grzybami.

Grzybowe gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowe gołąbki

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 1/2 kg leśnych grzybów
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki keczupu
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Grzybowe gołąbki
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, wydrążamy głąb i obgotowujemy przez 4 minuty w wrzącej wodzie. Wyjmujemy i studzimy, rozdzielamy liście i lekko rozbijamy. Grzyby gotujemy i osączamy z wody i kroimy, następnie podsmażamy z pokrojoną cebulką. Ryż gotujemy metodą absorpcji i studzimy, następnie dodajemy wcześniej przygotowane grzyby, doprawiamy farsz do smaku sola i pierzem. Na każdym liściu układamy trochę farszu i zwijamy, najlepiej zaczynając od podstawy liścia. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, a potem przekładamy do głębokiej patelni i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem i dusimy pod przykryciem około 30 -40 minut.
Grzybowe gołąbki
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie
Grzybowe gołąbki
Na środku każdego liścia układamy farsz grzybowy
Grzybowe gołąbki
Zwinięte gołąbki obsmażamy na rozgrzanym oleju
Grzybowe gołąbki
Układamy w głębokiej patelni i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem