Sposób przygotowania:
Grzybowy krupnik
Grzyby zalewamy małą ilością wody by sie namoczyły . Żeberka pociąć na paski . Obrać i umyć warzywa i ziemniaki .Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Marchewkę pociąć w plasterki . Por pokroić w pół plasterki , a ziemniaki w kostkę .
Włożyćmięso , warzywa , ziemniaki i pokrojone grzyby , przyprawy( ziele , listek , kostkę bulionową lub łyżeczkę Vegety czy innej przyprawy ) .
Kaszę wsypać do miseczki i zalać zimną wodą i płukać zmieniając wodę . Czynność tą powtarzamy tak długo aż woda będzie zupełnie czysta ( ja robię to 8-10 razy ) . Po wypłukaniu włożyć kaszę do garnka .
Zalać 6 szklankami wody .Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godziny ( z żeberek muszą się wysuwać kostki bez oporu ) .
Wyjąć żeberka ( robimy je po wyluzowaniu kości w sosie , obsmażane panierowane , lub ,, fałszywe gołąbki " zawijane w liście kapusty ).
Zupę doprawić do smaku maggi , przyprawami do zup , pieprzem .
Podawać posypany obficie pokrojoną natką pietruszki .
Włożyćmięso , warzywa , ziemniaki i pokrojone grzyby , przyprawy( ziele , listek , kostkę bulionową lub łyżeczkę Vegety czy innej przyprawy ) .
Kaszę wsypać do miseczki i zalać zimną wodą i płukać zmieniając wodę . Czynność tą powtarzamy tak długo aż woda będzie zupełnie czysta ( ja robię to 8-10 razy ) . Po wypłukaniu włożyć kaszę do garnka .
Zalać 6 szklankami wody .Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godziny ( z żeberek muszą się wysuwać kostki bez oporu ) .
Wyjąć żeberka ( robimy je po wyluzowaniu kości w sosie , obsmażane panierowane , lub ,, fałszywe gołąbki " zawijane w liście kapusty ).
Możemy też podać je
po prostu z musztardą i pieczywem razem z krupnikiem .
Zupę doprawić do smaku maggi , przyprawami do zup , pieprzem .
Podawać posypany obficie pokrojoną natką pietruszki .
Polpal
Babciagramolka
No ! - Masz oko :) . Przepis pisałam na pęczak ( a po drodze Mama zarządała drobnej kaszy . Pęczak na kaszę pozmieniałam ale wypłukanego już nie :) . Dzięki - już poprawiłam