Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzybowy krupnik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubię krupnik z dobrze wypłukanej kaszy - z dodatkiem grzybów- ma inny smak jak tradycyjny . Moim zdaniem jest bardzo smaczny.

Grzybowy krupnik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowy krupnik

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowy krupnik
Grzyby zalewamy małą ilością wody by sie namoczyły . Żeberka pociąć na paski . Obrać i umyć warzywa i ziemniaki .Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Marchewkę pociąć w plasterki . Por pokroić w pół plasterki , a ziemniaki w kostkę .
Włożyćmięso , warzywa , ziemniaki i pokrojone grzyby , przyprawy( ziele , listek , kostkę bulionową lub łyżeczkę Vegety czy innej przyprawy ) .
Kaszę wsypać do miseczki i zalać zimną wodą i płukać zmieniając wodę . Czynność tą powtarzamy tak długo aż woda będzie zupełnie czysta ( ja robię to 8-10 razy ) . Po wypłukaniu włożyć kaszę do garnka  .
Zalać 6 szklankami wody .Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godziny ( z żeberek muszą się wysuwać kostki bez oporu ) .
Wyjąć żeberka ( robimy je po wyluzowaniu kości w sosie , obsmażane panierowane , lub ,, fałszywe gołąbki " zawijane w liście kapusty ).

Możemy też podać je
po prostu z musztardą i pieczywem razem z krupnikiem .


Zupę doprawić do smaku maggi , przyprawami do zup , pieprzem .
Podawać posypany obficie pokrojoną natką pietruszki .
 
Grzybowy krupnik
Poukładane składniki to duże ułatwienie w pracy - warto o to zadbać
Grzybowy krupnik
Grzyby namoczyć i pokroić przed włożeniem do zupy
Grzybowy krupnik
Obrać , umyć i pokroić warzywa - marchew w plasterki , ziemniaki w kostkę
Grzybowy krupnik
Zalać mieso i warzywa , oraz kaszę wodą i gotować do miękkości zeberek