Sposób przygotowania:
Grzyby duszone pasteryzowane
Przebrane oczyszczone i wymyte grzyby włożyć do rondla przekładając je cebulą (wcześniej pokroić ją w plasterki) Dodać wszystkie przyprawy wymienione w składnikach .Dusić grzyby pod przykryciem na małym ogniu. Z wody i octu przyrządzić zalewę wlać do grzybów i dusić jeszcze kilka minut wkładać gorące do słoików zalać zalewą i pasteryzować około 5 minut. Przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu.
MagdaMM
Pyza
2milutka
to za mało czy za dużo Twoim zdaniem???
Babciagramolka
Na sos to chyba wcale bez octu - no chyba że to ma być sos tatarski - chyba o to Pyzie chodziło .Podałaś przepis na grzyby w occie a w zajawce piszesz że na sos do mięsa . Prawde mówiąc też z marynowanych grzybów sosu do mięs nie robię - duszone grzyby obgotowane tak- w occie to sos tatarski na zimno.
Rossie
Właśnie. Tytuł wskazuje na to,że grzyby mają inne przeznaczenie, a ten przepis to praktycznie grzybki w occie....
hm.
No i nie rozumiem totalnie: jeśli zmieszamy wodę z octem i wlejemy do grzybów i bedziemy jeszcze kilka minut dusić, to sporo nam odparuje. Skąd więc do licha wziąć zalewę do kilograma grzybów, bo nie kumam? Niecałe półtora szklanki zalewy, z której z pół szklanki lekko odparuje - i to ma starczyć na kilo maślaków? Czy ja coś źle rozumuję?
2milutka
Sprawdziłam i wkradł się błąd do przepisu ,miało być 2 łyżki octu a nie dwie trzecie szklanki Już poprawiam dzięki dziewczyny za uwagę.
Rossie
Od razu lepiej :D dwie łyżki, ocet sporo straci w duszeniu co prawda, ale ja bym chyba zamiast octu dała sok z cytryny jeśli już trzeba coś przykwasić. Skoro na sos...
2milutka
2milutka
nie odparuje sporo bo same maślaki mają w sobie dużo wody czyż nie?
Rossie
Jak wypróbuję przepis, to Ci powiem. Mnie się wydaje,że mało, ale oczywiście mogę się mylić.