olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Grzyby duszone w śmietanie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

grzyby roztoczą po domu niesamowity aromat, a każdy kto będzie przechodził, będzie miał ochotę je spróbować.

Grzyby duszone w śmietanie.

Składniki:

Grzyby duszone w śmietanie.

 

  • grzybów (do wyboru do koloru: mogą być borowiki, maślaki, kurki, podgrzybki , można je lączyć itp.)
  • 1 duza cebula
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 1 pełna łżka mąki
  • sol
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby duszone w śmietanie.
Grzyby starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe czy niepewne, pokroić je w paski, włożyć do garnka. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do tego samego garnka, co grzyby, dodać tłuszcz i dusić nie dolewając wody, aż do odparowania większosci soku. Wówczas osolić, dodać pieprz, wlać połowę śmietany, dusić jeszcze około 30 minut. astępnie dodać pozostałą śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, mieszając.

Tagi:

grzyby