Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Grzyby duszone ze śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby leśne na maśle, duszone ze śmietanką.

Grzyby duszone ze śmietanką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grzyby duszone ze śmietanką

 

  • ok. 1kg grzybów (podgrzybki, maślaki – to co uzbieramy)
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 3-4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • szklanka śmietanki 12%
  • szklanka bulionu

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby duszone ze śmietanką
Grzyby oczyścić pędzelkiem lub szybko opłukać wodą, aby nią nie nasiąkły. Cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę i smażyć parę minut. Grzyby pokroić w mniejsze kawałki, dodać do cebuli i smażyć kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy grzyby odparują, dodać bulion (+ - szklanka) oraz śmietankę. Dusić jeszczę chwilę, dodać pietruszkę i szczypiorek.
Grzyby duszone ze śmietanką
Grzyby oczyścić z igieł i piasku leśnego.
Grzyby duszone ze śmietanką
Grzyby i cebulę pokroić, pietruszkę posiekać.

Tagi:

grzyby