jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Grzyby kiszone 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

grzyby kiszone pasują do sałatek, jako przekąska i dodatek do obiadu

Grzyby kiszone 5

Składniki:

Grzyby kiszone 5

 

Sposób przygotowania:

Grzyby kiszone 5
Kapelusze grzybów oczyścić, wypłukać i na 5 minut wrzucić na osolony wrzątek.

Grzyby odcedzić i ostudzić.

W serwatce rozpuścić cukier.

Grzyby układać w kamionkowym garnku warstwami, kapeluszami w dół.

Każdą warstwę posolić, skropić serwatką, przełożyć kilkoma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojoną cebulą.

Wierzch naczynia nakryć płótnem, położyć na nim talerzyk i przycisnąć ciężkim kamieniem.

Grzyby powinny po kilku dniach same puścić sok.

Jeśli soku jest za mało należy dodać trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej w proporcji 4 g soli na litr wody.

Tagi:

grzyby