Sposób przygotowania:
Grzyby kiszone 5
Kapelusze grzybów oczyścić, wypłukać i na 5 minut wrzucić na osolony wrzątek.
Grzyby odcedzić i ostudzić.
W serwatce rozpuścić cukier.
Grzyby układać w kamionkowym garnku warstwami, kapeluszami w dół.
Każdą warstwę posolić, skropić serwatką, przełożyć kilkoma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojoną cebulą.
Wierzch naczynia nakryć płótnem, położyć na nim talerzyk i przycisnąć ciężkim kamieniem.
Grzyby powinny po kilku dniach same puścić sok.
Jeśli soku jest za mało należy dodać trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej w proporcji 4 g soli na litr wody.
Grzyby odcedzić i ostudzić.
W serwatce rozpuścić cukier.
Grzyby układać w kamionkowym garnku warstwami, kapeluszami w dół.
Każdą warstwę posolić, skropić serwatką, przełożyć kilkoma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojoną cebulą.
Wierzch naczynia nakryć płótnem, położyć na nim talerzyk i przycisnąć ciężkim kamieniem.
Grzyby powinny po kilku dniach same puścić sok.
Jeśli soku jest za mało należy dodać trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej w proporcji 4 g soli na litr wody.