Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzyby marynowane wg Babcigramolki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do sosu tatarskiego , mięs , wędlin . Zrobione w domu są najlepsze . Trzeba tylko mieć w rodzinie grzybiarza .

Grzyby marynowane  wg Babcigramolki

Składniki:

Grzyby marynowane wg Babcigramolki

 

  • 2 kg grzybów małych lub średnich ( same kapelusze )
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3 szklanki wody
  • 12 liści laurowych ( po 2 na słoiczek )
  • 24 ziarna ziela angielskiego ( po 4 na słoiczek )
  • 3 łyżeczki gorczycy ( po ½ łyżeczki na słoiczek )
  • 2 cebule
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane wg Babcigramolki
Grzyby oczyścić , umyć , zalać wodą i zagotować . Gotować 5 minut .Odcedzić . Zalać ponownie osoloną wodą ( 1 łyżeczka soli ) i gotować 20 minut . Odcedzić .Ułożyć w słoiczkach . Zagotować zalewę . Wodę , ocet , ziele angielskie , liście laurowe , gorczycę , sól , cukier , pokrojoną w talarki cebulę . Gotować 5 minut . Zalać grzyby w słoiczkach gorącą zalewą . Zamknąć słoiczki . Wekować 5 minut .

Tagi:

grzyby