Sposób przygotowania:
Grzyby solone
Każdy rodzaj grzybów kisi się oddzielnie. Grzyby po- winny być zdrowe, świeże, oczyszczone z piasku, z obciętymi trzonkami. Grzyby płuczemy, po czym wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i obgotowujemy przez 5 minut. Następnie grzyby wyjmujemy, osącza- my przez cedzak i studzimy, po czym układamy war- stwami w słojach lub garnkach przesypując solą z do- datkiem przygotowanych przypraw. Wierzch grzybów powinien być zakryty solą i przykryty gazą lub wygo- towanym płótnem. Na to z kolei nakładamy płaski ta- lerz lub denko i obciążamy czystym kamieniem. Ca- łość umieszczamy w suchym, chłodnym pomieszcze- niu. Po kilku dniach sok z grzybów powinien przykryć grzyby, a w razie gdyby go było za mało, dodać należy przegotowanej zimnej wody z dodatkiem 5 dag soli na każdy litr wody. Jeśli podczas przechowywania poja- wiać się będzie na powierzchni grzybów pleśń, wów- czas należy ją usuwać, a denko i płótno za każdym ra- zem myć i wyparzać.