iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Grzyby w sosie chińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne chińskie jedzonko-polecam

Grzyby w sosie chińskim

Składniki:

Grzyby w sosie chińskim

 

  • 1/2 szkl grzyby mun,
  • 5 szt pieczarki całe,
  • 1/2 szt cebula biała,
  • 1 łyżka sos sojowy,
  • oliwa,
  • 1 łyzeczka ocet ryżowy,
  • 1 łyżka woda,
  • 1 łyżka sos chilli słodki,
  • 1 łyżeczka mączka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w sosie chińskim
Grzybki mun ok 1/2 paczki moczymy w gorącej wodzie ok 10 min ,potem gotujemy 5 min .Odcedzamy i kroimy w paseczki . Na woku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy dajemy wyciśnięty czosnek -1/2 szt ,obraną i pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone grzyby i obrane pokrojone pieczarki ,smażymy .Robimy sos- sos sojowy 1 łyżka ,ocet ryżowy 1 łyżeczka, woda 1 łyżka, sos chilli 1 łyżka,mączka ziemniaczana mieszamy w miseczce i wlewamy na woka . Mieszamy chwilę . Ryż brązowy w osolonej wodzie gotujemy odcedzamy .Wykładamy na talerz dodajemy grzyby .Ozdabiamy szczypiorem

Tagi:

sosy grzyby