rzerznik

rzerznik

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Grzyby w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby leśne w sosie śmietanowym

Grzyby w sosie śmietanowym

Składniki:

Grzyby w sosie śmietanowym

 

  • podgrzybki świeże (mrożone) około 10szt średniej wielkości
  • cebula 2szt
  • śmietana 18% 1szt
  • kostka rosołowa 1szt
  • sól
  • pieprz
  • koperek suszony
  • pietruszka suszona
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Grzyby w sosie śmietanowym
Cebulę kroimy w piórka wrzucamy na rozgrzaną oliwę do rondla i podsmażamy. Grzyby smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie wrzucamy je do podsmażonej cebuli. Dodajemy kostkę rosołową i wlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i duśimy przez około 1/2h co jakiś czas mieszając. Do rondla wlewamy śmietanę i wsypujemy koperek, pietruszkę (dość sporo). Można dodać trochę wegety do smaku. Wszystko razem duśić 10min na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami gotowanymi na parze. Smacznego