katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Grzyby w zalewie octowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Leśne grzyby przygotowane w occie o każdej porze roku możemy używać jako dodatek do potraw np do sałatek.Samodzielnie mogą posłużyć jako szybka zakąska.

Grzyby w zalewie octowej

Składniki:

Grzyby w zalewie octowej

 

 

  • zalewa

 

  • woda 3/4 szkl
  • ocet 1/4 szkl
  • liść laurowy 1-2 szt
  • cebula 2 krążki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 kopiasta łyżka
  • pieprz ok 8 ziaren
  • gorczyca 1 kopiasta łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w zalewie octowej
Zalewę do grzybów przygotowujemy w proporcji 3 części wody czwartą część octu.Wodę i ocet gotujemy z przyprawami. Grzyby obieramy, myjemy i wrzucamy na wrzącą wodę.Dodajemy sporą szczyptę soli . Gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Grzyby wrzucamy do gorącej zalewy gdy się zagotują dodajemy cebulę. Od razu przekładamy wrzące grzyby do czystych słoików zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Tagi:

grzyby