Sposób przygotowania:
Grzyby zapiekane
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Kapelusze maślaków oczyścić ze skórki. Przygotowane grzyby drobno poszatkować. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Do zrumienionej cebuli dodać przygotowane grzyby, osolić, oprószyć pieprzem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. W trakcie duszenia w miarę potrzeby skrapiać wodą i mieszać, uważając, aby się nie przypaliły. Uduszone grzyby oprószyć przesianą mąką, wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na żaroodporny półmisek, posypać serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić. Podawać bezpośrednio po zrumienieniu z dodatkiem świeżej bułki.