darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Grzyby zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Grzyby zapiekane podawać bezpośrednio po zrumienieniu z dodatkiem świeżej bułki.

Grzyby zapiekane

Składniki:

Grzyby zapiekane

 

  • 3/4 kg prawdziwków lub maślaków
  • 25 dkg cebuli
  • 5 dkg smalcu
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki ostrego utartego sera.

Sposób przygotowania:

Grzyby zapiekane
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Kapelusze maślaków oczyścić ze skórki. Przygotowane grzyby drobno poszatkować. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Do zrumienionej cebuli dodać przygotowane grzyby, osolić, oprószyć pieprzem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. W trakcie duszenia w miarę potrzeby skrapiać wodą i mieszać, uważając, aby się nie przypaliły. Uduszone grzyby oprószyć przesianą mąką, wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na żaroodporny półmisek, posypać serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić. Podawać bezpośrednio po zrumienieniu z dodatkiem świeżej bułki.

Tagi:

sery ser