Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Guacamole 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekko pikantny sos guacamole z odległego meksyku, rodowodem sięgający ponoć czasów azteckich. Idealny do chrupiących, słonych przekąsek.

Guacamole 8 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Guacamole 8

 

  • 3 średniej wielkości owoce awokado
  • 1 limonka
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • soczewica czerwona
  • 10 ostrych papryczek pepperoni
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Guacamole 8
Do wrzącej, gotującej się i osolonej wody wrzucamy trzy łyżki soczewicy. Gotujemy według przepisu (7 minut). Na durszlaku, nad zlewem odcedzamy z wody czerwoną fasolę, papryczki pepperoni. Kiedy soczewica ugotuje się również ją dodajemy do rzeczy w durszlaku (aby odcedzić z wody). Obieramy awokado ze skórki, pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy wyższe naczynie i dodajemy do niego wszystkie przygotowane do tej pory składniki. Skraplamy sokiem wyciśniętym z kawałka limonki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na sam koniec blenderujemy na w miarę gładką masę. Podajemy z chipsami tortilla (nachos) lub innymi słonymi, chrupiącymi przekąskami (można również rozsmarowywać na chlebie :)). Smacznego! :)
Guacamole 8
Nadmiar wszelkich zbędnych płynów odcedzamy w durszlaku, nad zlewem.
Guacamole 8
Awokado pozbywamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze części.