Sposób przygotowania:
Guacamole 8
Do wrzącej, gotującej się i osolonej wody wrzucamy trzy łyżki soczewicy. Gotujemy według przepisu (7 minut). Na durszlaku, nad zlewem odcedzamy z wody czerwoną fasolę, papryczki pepperoni. Kiedy soczewica ugotuje się również ją dodajemy do rzeczy w durszlaku (aby odcedzić z wody). Obieramy awokado ze skórki, pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy wyższe naczynie i dodajemy do niego wszystkie przygotowane do tej pory składniki. Skraplamy sokiem wyciśniętym z kawałka limonki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na sam koniec blenderujemy na w miarę gładką masę. Podajemy z chipsami tortilla (nachos) lub innymi słonymi, chrupiącymi przekąskami (można również rozsmarowywać na chlebie :)). Smacznego! :)