polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Gulasz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealnie pasuje do ziemniaków jak i placków ziemniaczanych

Gulasz

Składniki:

Gulasz

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1/2 litra wody
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz
Mięso umyć, pokroić w dość grubą kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Cebulę obrać ze skórki, posiekać. Na oleju podsmażyć mięso, cebulę i pieczarki. Do podsmażonych składników dodać przecier pomidorowy, wodę, sól, pieprz oraz paprykę. Dusić przez ok. 40 min na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i odparować sos, mieszając, aż zgęstnieje.