misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Gulasz gruziński z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

gulasz z jegnęciną i porami,taki inny ale smaczny...

Gulasz gruziński z porami

Składniki:

Gulasz gruziński z porami

 

  • 70 dag chudej jagnęciny
  • 50 dag porów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Gulasz gruziński z porami
Omyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, skropić w salaterce sokiem z cytryny, posypać pieprzem i papryką, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Bardzo dokładnie umyte pory pokroić w szerokie paski. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i mieszając, smażyć na silnym ogniu 6-8 minut. Zmniejszyć płomień, dodać masło i pory, i wciąż mieszając, chwilę smażyć razem. Posypać estragonem i solą, zalać gorącym bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wlać wymieszany z winem i cukrem przecier pomidorowy, wrzucić roztarty czosnek, chwilę jeszcze dusić. Przed podaniem posypać koperkiem.