Sposób przygotowania:
Kurczak po tajsku z zieloną pasta curry
1. Fasolkę obieramy i kroimy na kawałki. Groszek odsączamy z wody.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Fasolkę i groszek dodajemy do cebulki i dorzucamy pokrojoną w słupki pierś z kurczaka.
5. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w małą kostkę. Dorzucamy do mięsa i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy mlekiem kokosowym.
6. Teraz najważniejszy składnik - zielona pasta curry - cała kuchnia pachnie cudnie! Dalej dodajemy sok z połowy limonki i sos sojowy i dusimy przez chwilę.
7. Pod koniec wrzucamy posiekane listki kolendry i kmin rzymski.
8. Doprawiamy solą i pieprzem.
9. W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy (w ten sposób ryz zabarwi się na piękny żółty kolor).
10. Potrawkę podajemy z ryżem.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Fasolkę i groszek dodajemy do cebulki i dorzucamy pokrojoną w słupki pierś z kurczaka.
5. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w małą kostkę. Dorzucamy do mięsa i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy mlekiem kokosowym.
6. Teraz najważniejszy składnik - zielona pasta curry - cała kuchnia pachnie cudnie! Dalej dodajemy sok z połowy limonki i sos sojowy i dusimy przez chwilę.
7. Pod koniec wrzucamy posiekane listki kolendry i kmin rzymski.
8. Doprawiamy solą i pieprzem.
9. W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy (w ten sposób ryz zabarwi się na piękny żółty kolor).
10. Potrawkę podajemy z ryżem.
BozenaMatuszczyk
haniakson
BozenaMatuszczyk