bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Gulasz wieprzowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dobry do ziemniaczków, kaszy, makaronu.....

Gulasz wieprzowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • 0.5 kg mięso wieprzowe /szynka, karczek lub łopatka/
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz, papryka ostra lub słodka w/g uznania,listek laurowy, ziele angielskie 2-3 ziarenka
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany ....ewentualnie /jak ktoś lubi/
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia /

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym TAO-TAO, dodać wszystkie przyprawy:sól, pieprz, ziele angielskie listek laurowy, cebulę pokrojoną w piórka o czosnek . Wstawić do lodówki na jakiś czas /około godziny/, aby mięso nasiąkło przyprawami . Następnie wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, dodać można parę suszonych grzybków, podlać wodą i dusić do miękkości. W małej ilości zimnej wody rozmieszać łyżkę mąki pszennej i wlać do gulaszu. Można zaprawić dodatkowo śmietanką. I jak ktoś lubi dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Gulasz wieprzowy
po umyciu i osuszeniu recznikiem papierowym, mięso pokroić w kostkę
Gulasz wieprzowy
do mięsa dodac wszystkie przyprawy i skropić sosem sojowym TAO-TAO
Gulasz wieprzowy
na rozgrzanym oleju, podsmażyć mięso do lekkiego zrumienienia