iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Gulasz wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie gulasze wieprzowe są bardzo syte i pożywne. Można też zostawić w lodówce aby potem na drugi dzień odgrzać.

Gulasz wieprzowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 5 marchewek,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 2 cebule szalotki,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy
Kroimy w kostkę łopatkę. Następnie przesmażamy na patelni z olejem. Solimy. gotujemy w brytfannie 1 litr wody i dodajemy do niej mięso. Dodajemy listki. Dodajemy sól o raz cytrynę w kawałkach. Wlewamy ocet winny. Dusimy przez 20 minut. Kroimy w kostkę cebule oraz marchewki. Wrzucamy do mięsa. Dodajemy też pomidory całe. Dusimy 40 minut. Doprawiamy solą, tymiankiem oraz majerankiem Możemy popieprzyć według uznania. Podajemy z dekoracją natki pietruszki.
Gulasz wieprzowy
Dokładnie osuszona łopatka wieprzowa pokrojona w kostę
Gulasz wieprzowy
Szalotki pokrojone w paski a następnie w kostkę
Gulasz wieprzowy
Pomidory średniej wielkości wyjęte z oleju
Gulasz wieprzowy
Mięso z gotującą się wodą w średniej brytfannie