góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Gulasz wieprzowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sycący, doskonale smakuje w chłodne dni

Gulasz wieprzowy

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • 50 dkg mięsa z łopatki wieprzowej
  • strąk kolorowej papryki
  • 20 dkg pieczarek
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • pół litra bulionu cielęcego z kostki
  • pieprz, sól, przyprawa do gulaszu, listek laurowy i angielskie ziele

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy
Mięso pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą do gulaszu i odstawić, aby się zmacerowało. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucać partiami mięso. Podsmażyć na rumiano. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki. Podlać bulionem, wrzucić przyprawy (listek i ziele). Dusić do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Można dodać śmietanę z rozrobioną w niej mąką.