msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gulasz wieprzowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny z kaszą ,pieczywem.Można dodać pieczarki lub paprykę.

Gulasz wieprzowy

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej b/k lub szynki b/k
  • 6 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
  • 2 cebule
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • papryka słodka w proszku (sporo)
  • sól,pieprz
  • 1 sos myśliwski
  • 1 kostka mięsna Winiar
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej (duża)

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy
Mięso opłukać,pokroić w duże kostki.Pozsypać gałką muszkatołową i paprykami ostrą i słodką.Posolić,zalać olejem.Dobrze wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki (lub krócej).Usmażyć mięso na oleju,którym było zalane.W trakcie smażenia dodać pokrojone w półplastry cebule i pokrojone w grube półplastry ogórki kiszone.Można też dać pieczarki czy paprykę surową pokrojone..Gdy mięso się dobrze podsmaży z obu stron podlać wodą,tak aby było tylko pokryte do górnej krawędzi,opieprzyć,wrzucić kostkę mięsną i dusić ok.40 minut.W razie czego uzupełniać wodą,aby mięso było przykryte.Wlać czerwone wino i gotować,aż wszystkie składniki będą miękkie.Sos myśliwski rozrobić w połowie szklanki zimnej wody,wlać do gulaszu,pogotować ok.5 minut.Ew.doprawić solą i pieprzem.