Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zazwyczaj podaję go z plackami ziemniaczanymi lub makaronem

Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym

Składniki:

Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg mięso bez kości,
  • 2 szt cebula,
  • 3 szt pomidory,
  • 3 łyżki smalec,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1 szkl przecier pomidorowy,
  • 3 łyżki ketchup,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym
Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około pół godziny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, włożyć do mięsa. Następnie wlać przecier pomidorowy, ketchup, zagotować. Przyprawić do smaku.