Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa Eli z mięsem mielonymprzygotowanie składników
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić miąższ w słupki. Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Pokroić cukinię razem ze skórką w ćwierć krążki. Cebulę i czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Przygotować makaron, mięso mielone i pomidory z puszki. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie mięsa
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość przesmażyć i ostudzić.
przygotowanie zapiekanki
Do dużej miski włożyć surowy makaron, przesmażone mięso, paprykę, cukinię, pomidory razem z zalew.ą, połowę sera i śmietanę kremówkę. Całość doprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać..
przygotowanie zapiekanki cd
Składniki zapiekanki przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
przygotowanie zapiekanki cd
Górę zapiekanki posypać resztą sera i naczynie przykryć pokrywką. Naczynie żaroodporne włożyć do letniego piekarnika. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C i zapiekać około 40 minut. Smacznego!