BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Krokiety grzybowo - ziemniaczane

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne, chociaż trochę inne krokiety. Krokiety z grzybów i ziemniaków , które posmakowały całej mojej rodzince.

Krokiety grzybowo - ziemniaczane Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Krokiety grzybowo - ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Ziemniaki wyszorować , zalać wodą i ugotować do miękkości w łupinach.

Po ugotowaniu jeszcze ciepłe obrać , a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa.

Podgrzybki po rozmrożeniu podsmażyć z obraną, pokrojoną w kostkę cebulą.

Do zmielonych ziemniaków dodać podsmażone grzyby z cebulą oraz jajko i przyprawy.

Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.(gdyby masa była za rzadka dosypać trochę bułki tartej).

Z masy formować podłużne wałeczki w kształcie krokietów.

Każdy panierować w bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Smażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu podawać do drugiego dania lub z ulubioną surówką.



Rada;

Krokiety można przygotować ze świeżymy grzybami również z pieczarkami.
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Ziemniaki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości w mundurkach
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Jeszcze ciepłe obrać a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Podgrzybki po rozmrożeniu podsmażyć wraz z obraną pokrojoną w kostkę cebulą
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Do zmielonych ziemniaków dodać podsmażone grzyby z cebulką oraz jajko i przyprawy
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Z masy formować podłużne wałeczki w kształcie krokietów,każdy panierować w bułce tartej
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Panierowane krokiety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Krokiety grzybowo - ziemniaczane
Podawać do drugiego dania lub z ulubioną surówką