migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny sosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kasza jęczmienną lub gryczaną. Do tego kiszony ogóreczek i pyszny obiadek jest.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

 

  • 700 g wierzowiny(łopatka,szynka,kawałki kulaszowe)
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 litki laurowe
  • sól,pieprz
  • woda
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • kasza jęczmienna

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż zmieni kolor. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroic na pół i równiez dodac do garnka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natke pietruszki i zagotować. Gulasz podawać z kaszą, ja podałam z jęczmienną.  
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż zmieni kolor.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić w półplastry, dodać do mięsa.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroic na pół i równiez dodac do garnka.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natke pietruszki i zagotować.